Kiihdytysajoa eri puolella Suomea keväästä syksyyn!

Kiihdytysurheilu on säväyttävä kokemus harrasteajoneuvojen ja moottoriurheilun ystäville! Moottoriurheilun räjähtävin kotimainen laji on täynnä näyttäviä ajoneuvoja, upeita suorituksia ja innostavaa koettavaa.

Päivämäärät 2024

25.-26.5.
Kiihdytysajon SM-osakilpailu, Virtasalmi

8.-9.6.
Kiihdytysajon SM-osakilpailu, Virtasalmi

15.6.
Kiihdytyspäivä + No Prep Challenge, Vesivehmaa

29.6.
Kiihdytyspäivä + No Prep Challenge, Pori

13.-14.7.
Kiihdytysajon SM-osakilpailu, Kauhava

3.-4.8.
Kiihdytysajon SM-osakilpailu, Virtasalmi

17.8.
Kiihdytyspäivä + No Prep Challenge, Vesivehmaa

7.-8.9.
Kiihdytysajon SM-osakilpailu, Kauhava

Hyvän fiiliksen luominen on tärkeä osa kiihdytysurheilun tapahtumia.

FHRA pyrkii luomaan miellyttävän ja innostavan ilmapiirin, jossa jokainen tuntee olonsa tervetulleeksi.

Kiihdytysurheilun tapahtumiin liput helposti Tiketistä

SM-kilpailuviikonloppu kilparadoilla

  • Perjantai

    Testipäivä, jolloin ilmoittatuneet harrastajat tai kilpailijat voivat testata ajoneuvojaan radalla. Testaaminen alkaa kello 11 ja päättyy kello 18. Yleisöllä on radanvarteen vapaa pääsy, eli sisäänkäyntiin ei vaadita pääsylippua.

  • Lauantai

    Lajittelupäivä, jolloin kilpailijat hakevat parasta mahdollista suoritusta joka ratkaisee sijoittumisen sunnuntain pudotusajoihin. Lajittelut käynnistyvät kello 10 ja päättyvät kello 18. Sisäänkäyntiin vaaditaan pääsylippu.

  • Sunnuntai

    Kilpailupäivä, jolloin eri ryhmissä ajetaan pudotusajot lauantain perusteella määräytyneen ajokaavion mukaisesti. Osakilpailu käynnistyy kello 10 ja päättyy viimeistään kello 18. Sisäänkäyntiin vaaditaan pääsylippu.

Kilpailuryhmät kilparadoilla

  • Junior Dragster

    Ryhmissä kilpailevat nuoret Drag Race -kuljettajat. Ajoneuvoissa käytetään Briggs & Strattonin nelitahtisia moottoreita tai tuohon samaiseen moottoriin pohjautuvia billet metanoli moottoreita. Junior Stock -kilpailijoiden ikä on 8-18 vuotta ja käytössä on 12,90 sekunnin ryhmäindeksi. Junior Modified MB -kilpailijoiden ikä on 10-18 vuotta 8,90 sekunnin ryhmäindeksi. Junior Modified M -kilpailijoiden ikä on 12-18 vuotta 7,90 sekunnin ryhmäindeksi. Aika-ajojen paremmuus ratkaistaan reaktioilla, joka ratkaisee järjestyksen pudotusajokisaan. Pudotuskisassa ajetaan brackettina, itse laaditun indeksin turvin, kuten ET-ryhmissä. Junioriryhmien kilpailumatka on kahdeksasosamaili, 201 metriä.

  • Street

    Ryhmän autojen tulee täyttää katuliikenteeseen vaadittavat tekniset asiat. Katsastusta katuliikenteeseen ei kuitenkaan vaadita. Autojen tulee olla yleiseen myyntiin tarkoitettuja ja tehdasvalmisteisia. Autot jaetaan kolmeen ryhmään; Original Street (OR), Real Street (RS) ja ahdetuille Top Street (TS). Moottorin viritys vapaa eikä mitään tasoituksia tunneta.

  • Pro Street

    PS-ryhmän autot voidaan virittää melko vapaasti. Katsastusta katuliikenteeseen ei vaadita. Autot eivät kuitenkaan saa kulkea neljännesmailin matkaa nopeammin kuin 7.60 sekuntia. Yli 1000-hevosvoimaiset monsterimoottorit eivät ole harvinaisia. Tasoituksia ei ole. Kumpi on ensin maalissa on voittaja.

  • Super Pro Street

    SPS-ryhmän perusidea on sama kuin Pro Streetissä, mutta voima lisääntyy ja indeksi kiristyy. Ryhmän kiinteä indeksi on 6.60 sekuntia, joten voimaa on oltava ja koneiden täytyy kestää, jos meinaa tässä ryhmässä päästä mitaleille.

  • Sportsman ET, Pro ET ja Super Pro ET

    Ryhmässä keskitytään kahteen asiaan: turvavarusteisiin ja kaasun pohjaan painamiseen! Kilpa-autoksi käy mikä tahansa korimalli: doorslammer, altered, funny car tai dragster. Tekniikkana voi olla lähes mitä tahansa nelosturboista metanolikaseihin – kaikki käyvät. Lajitteluissa vedetään täysillä ja haetaan ennätyksiä sekä dial-in -aikaa pudotuskisaa varten. Pudotuskisa ajetaan bracket racingina, jolloin hitaampi auto saa tasoitusta. Sportsman (SET) ja Pro (PET) ajetaan yhdistettynä aikaikkunalla 9.00-19.99 sekuntia. Super Prossa (SPET) dial-in’in pitää olla 6.00-8.99 välillä. Säännöt mahdollistavat siis tasaisen kilvanajon erilaisella kalustolla ja aina täysillä.

  • Super Gas

    SG-ryhmässä pätevät samat säännöt kuin Super Comp -ryhmässä, mutta Super Gas -ryhmässä ryhmäindeksi on 9.90 sekuntia. Kilpa- autot ovat tuotantomallin näköisiä, dragsterit ovat kiellettyjä. Tasaisimmissa kilpailuissa voi täsmälleen ihanneaikaan ajaa jopa 3 kilpailijaa tuhannesosan tarkkuudella.

  • Super Comp

    SC-ryhmässä ajavat myös niin dragster- kuin tuotantotyyppiset autot. Erona Competitioniin Super Comp -ryhmässä on voimassa ryhmäindeksi, jota kilpailijat eivät saa alittaa. Tämä indeksi on 8,90 sekuntia. Kilpailuparista voittajana selviää se, joka on maalissa ensimmäisenä alittamatta kuitenkaan ryhmäindeksiä. Tiukoissa kisoissa nähdään jopa 7-8 kilpuria, jotka ovat ajaneet aika-ajoissa peräti yhden sadasosan sisään toisistaan.

  • Stock/Super Stock

    S/SS-ryhmässä on yhdistetty kaksi ryhmää, Stock- ja Super Stock -ryhmät. Lajitteluissa vedetään täysillä ja haetaan ennätyksiä sekä dial-in -aikaa pudotuskisaa varten. Pudotuskisa ajetaan bracket racingina, jolloin hitaampi auto saa tasoitusta ja ovat laskennallisesti yhtä aikaa maalissa. Ryhmä on Pohjoismaissa varsin suosittu, tasaisia kisoja nähdään usein. Tasaisuuden vuoksi reaktioajat ovat erityisen merkittävässä osassa ja siksi myös kokemus on valttia. Stock- ja Super Stock -kilpurit perustuvat tuotantoautotoihin ja virittäminen on hyvin rajattua.

  • Competition Eliminator

    COMP-ryhmä on sekoitus pitkiä dragstereita ja tuotantoauton näköisiä ajoneuvoja. Autojen virittäminen on vapaata ja erilaiset ahtimet ovat sallittuja. Jotta erilaiset autot voisivat kilpailla tasaväkisesti keskenään, käytetään ryhmässä ns. handicap- eli aikatasoitusmenetelmää. Handicapin turvin heikompitehoiset ja painavammat autot saavat lähteä matkaan lähtöviivalta aiemmin kuin tehokkaammat ja kevyemmät autot. Ensimmäinen kilpailija maalissa on voittaja.

  • Top Doorslammer

    TD on näyttävä ja varsin yleisöystävällinen ryhmä, jossa mennään täysillä ilman indeksejä. Nopeammassa maalissa voittaa. Matkana ajetaan 1/8 mailia, 201 m. Lyhyempi matka aiheuttaa tiukempaa kilpailua vauhtien silti ollessa hurjia. Turvarajan ollessa 3,66 sekuntia tämä ryhmä todellakin takaa vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Umpikoriset autot sinkoavat viivalta bensa- tai metanolikäyttöisenä.

  • Junior Bike

    JB-ryhmä on nimensä mukaisesti tarkoitettu 8-18 -vuotiaille tulevaisuuden toivoille. Kisamatka junioreilla on aina 1/8-maili eli 201 m. Jotta meno ei yltyisi hallitsemattomaksi, erilaisia kuljettajan ikään perustuvia aika- ja moottorirajoituksia on asetettu hillitsemään nopeuksia. Myös wheelie barsit ovat pakolliset turvallisuussyistä.

  • Street Bike

    SB-ryhmä on tarkoitettu rekisteröitäville katumoottoripyörille. Pyörän ei tarvitse olla rekisteröity, mutta sen täytyy olla tieliikenneasetusten mukainen. Ilokaasu on kielletty. Luokka ajetaan Bracket-säännöillä, joissa kuljettaja määrittää oman indeksin. Indeksi on 9-14 s ja loppunopeudet jopa 260 km/h.

  • Super Gas Bike

    SGB-ryhmä on tarkoitettu sekä tehdastuotantoisille moottoripyörille että hitaammille kilpapyörille. Moottorin koko sekä sylinterimäärä on vapaa. Ilokaasu sekä ahtaminen on sallittu. Käynnistys omalla startilla ja apuvirran käyttö on sallittu. Luokassa on kiinteä 9.5 s indeksi ja loppunopeudet ovat n. 250 km/h.

  • Super Comp Bike

    SCB-ryhmässä moottorin koko sekä sylinterimäärä on vapaa, ilokaasu, ahtaminen, ulkopuolinen käynnistyslaitteista ja wheelie bars sallittu. Ryhmäindeksin ollessa 8.50, takaa tämä ryhmä menoa ja melskettä. Kilpailusta toiseen tämä ryhmä ratkoo paremmuutensa sadas- tai jopa tuhannesosien turvin reaktioajan noustessa suureen arvoon.

  • Pro Harley Drags

    PHD-ryhmässo moottoripyörän tulee perustua bensiinikäyttöisellä V2-moottorilla varustettuun Harley Davidson- tai Buell-moottoripyörään tai vastaavaan aftermarketvalmisteeseen. Jos pyörässä käytetään omavalmisterunkoa tai muita itse valmistettuja osia, tulee niiden olla kestävyydeltään samaa luokkaa kuin tehdastekoisten. Pyörän ei tarvitse olla rekisteröity. Nopeimmat ajat ovat luokassa alle 9 sekuntia.

  • Pro Comp Bike

    PCB-ryhmällä on kiinteä indeksi 7.50 sekuntia (1/4 mailin kilpailu) tai 4.80 sekuntia (1/8 mailin kilpailu). Lähdöt tapahtuvat parilähtöinä Pro Tree –kuusella.

  • Funny Bike

    FB-ryhmässä pyörien rakentelu luokassa on hyvin vapaata. Polttoaineena bensiini ja metanoli, vapaasti hengittävissä moottoreissa myös nitrometaani sallittu. Ahdettujen moottorien maksimikoko on 2500 cc ja vapaasti hengittävien 3278 cc. Myös ilokaasu/turboyhdistelmät ovat sallittuja. Euroopan nopeimmat ajavat alle 6,5 sekunnin aikoja loppunopeuden ollessa yli 370 km/h.

  • Super Street Bike

    SSB-ryhmässä ajetaan tehokkaimmilla ja nopeimmilla katupyöriin alkujaan pohjautuvilla kilpureilla. Luokan säännöt mahdollistavat vapaat mahdollisuudet viedä tekniikkaa äärimmilleen, mutta myös alustan ja voimansiirron kokonaisvaltainen kohdalleen säätäminen on oleellista, sillä dot- eli katurenkain ja ilman wheeliebarseja ajosuoritukset eivät anna virheitä anteeksi. SSB:ia ajetaan Euroopassa myös EM-tasolla. Nopeimmat ajat alle 7 sekuntia ja yli 300 km/h loppunopeudella.

  • Pro Stock Bike

    PSB-ryhmässä pyörän ulkonäön tulee perustua tuotantopyörään, mutta kyseessä on kuitenkin puhdasverinen kisapyörä. Moottorit ovat vapaasti hengittäviä ja bensiinikäyttöisiä. Moottorin koon mukaan määräytyy painoluokka. Yleisimmin nykyään käytössä on 1755cc ja 1855cc 8-venttiili koneet, joissa painorajat on 280kg (1755cc) ja 287kg (1855cc). Teholukemat ovat hieman alle 400hp. Nopeimmissa pyörissä on yli 300 hv, nopeimmat ajat ovat alle 7 s. ja loppunopeudet yli 300 km/h.

  • Super Twin Bike

    STB-ryhmä on kaksisylinterisille Top Fuel -pyörille. Moottori saa olla 1700 cc ahdettuna käytettäessä 100 % nitrometaania, 2000 cc ahdettuna käytettäessä 90 % nitrometaania yhdessä metanolin kanssa ja vapaasti hengittävänä 3278 cc kokoinen käytettäessä 100 % nitrometaania. Pyörät kulkevat parhaimmillaan alle 7 sekunnin aikoja ja loppunopeudet ovat yli 350 km/h.

  • Top Fuel Bike

    TFB-ryhmä on nelisylinteristen pyörien vauhdikas ryhmä. Polttoaineena sallitaan nitrometaani ja kaksipyöriäisillä ajetaan alle kuuden sekunnin aikoja, mikä on todella kovaa menoa. Nitrolla höystetty 1700cc ahdettu tai 3278cc vapaasti hengittävä moottori syöksee kuskin vauhdilla 1/4-mailin päähän. Ryhmää on joskus kuvailtu lauseella: istu luotiliivi päällä dynamiitin päällä ja käännä kahvasta.

UKK

Yleistä tietoa turvallisuudesta

Turvallisuus on tärkeä osa tapahtuman onnistumista. FHRA:lla luo turvallisuussuunnitelmat kiihdytysurheilun tapahtumiin. FHRA huolehtii yhteistyökumppaniemme kanssa siitä, että turvallisuuspalvelut ovat riittävät ja sopivat kiihdytystapahtumien luonteeseen.

FHRA:n kisoissa toimii myös Safety Crew. Kaksi varusteltua paloautoa ja koulutettu pelastushenkilöstö toimii alueella kilpailijoiden ja yleisön turvallisuuden takaamiseksi ja ambulanssi sekä lääkäri päivystää koko kisan ajan.

Melu

Suosittelemme, että otat mukaan korvatulpat tai kuulonsuojaimet sekä kuulon turvallisuuden että käyttömukavuuden vuoksi (et voi käyttää käsiäsi, jos sormet ovat korvissasi).

Tapahtumien melutaso vaihtelee sillä tapahtumissa on erilaisia katuajoneuvoja (Katuauto-tapahtumat, piirikunnalliset, SM-sarja bensiini, alle 90 dB), kilpakäyttöön jalostettuja katuajoneuvoja (piirikunnalliset, SM-sarja bensiini, alle 100 dB), kilpa-ajoneuvoja (SM-sarja bensiini, metanoli, alle 113 dB) ja Pro-ryhmien ajoneuvoja (Kansainväliset kisat metanoli, nitrometaani, max 160 dB).

Turvallisuusohjeet

Ota huomioon paikan päällä näkyvät turvallisuusohjeet ja -määräykset kaikissa tilanteissa. Älä liiku alueilla, jotka eivät ole yleisölle tarkoitettuja. Jos näet jotain, mikä voi aiheuttaa onnettomuuden tai vaarantaa turvallisuutta, kerro siitä välittömästi henkilökunnalle.

Kielletyt esineet ja aineet

Teräaseet, ampuma-aseet ja muut aseet sekä alkoholi, huumausaineet, räjähteet ja ilotulitteet ovat kiellettyjä. Niitä ei saa tuoda alueelle missään tilanteessa.

Vaikka Top Fuel -ryhmän polttoaineena käytettävä nitrometaani luokitellaan räjähdysaineeksi, se ei sellaisenaan ole räjähdysherkkää, vaan ainoastaan puristuksessa, eli esimerkiksi moottorin sylinterissä.

Lemmikit

Lemmikit tai muut eläimet eivät ole sallittuja lähtöalueella tai sen läheisyydessä eikä katsomossa testipäivän tai varsinaisen kilpailupäivän aikana johtuen kuumuudesta ja melusta. Tapahtumiin ovat kuitenkin tervetulleita opas- ja avustajakoirat, jotka auttavat omistajiaan.

Kuvaaminen tapahtumassa

Kiihdytystapahtumissa voit ottaa kuvia henkilökohtaiseen tai journalistiseen tarkoitukseen, kunhan et häiritse muita kävijöitä tai ohjelmanumeroita, sekä olet tarvittaessa hankkinut kuvausluvan tunnistettavalta kohteelta tai alaikäisen lapsen vanhemmalta.

Järjestäjä voi tarvittaessa kieltää kuvaamisen.

Kokonaisia esityksiä tai ohjelmanumeroita ei saa tallentaa ilman erillistä lupaa tapahtuman järjestäjältä.

Jos tulet tapahtumaan työasioissa, hanki akkreditointi etukäteen.

Turvalliset olosuhteet

Kiihdytykseen tarkoitettuja tapahtumia järjestetään kilpa- ja lentokenttäradoilla.

Kiihdytyspäivät lentokenttäradoilla

Katukiihdytys ei ole missään muodossa sallittua. Siksi FHRA järjestää kaikille avoimia kiihdytyspäiviä, joihin sekä omaa että ajoneuvon rajoja voi tulla testaamaan turvallisessa ympäristössä, suljetulla rata-alueella.

Näissä tapahtumissa katulailliset autot ja moottoripyörät voivat testata suorituskykyään 1/4-mailin matkalla. Ajoneuvot, joiden loppunopeus ylittää 230 km/h, ajavat 1/8-matkaa, samoin kuin Suomen nopeimmat katuautot FHRA No Prep Challenge -ryhmässä.

Katulailliset ajoneuvot testaamassa

Kiihdytystapahtumissa ja testipäivissä paikalla on FHRA:n toimihenkilöt, ajanotto ja rataryhmä jotka vastaavat kiihdytysajon testaamisen turvallisuudesta ja mutkattomuudesta.

Kiihdytystapahtumat ovat tyypillisesti yhden päivän mittaisia.

Kiihdytyspäivään osallistujan on noudatettava varusteiden ja ajoneuvojen osalta laadittuja sääntöjä, joiden tarkoitus on taata turvallinen tapa kokeilla omia rajojaan.

Suomen nopeimmat katuautot

FHRA No Prep Challengessa autojen tehot ovat yli 1000 hevosvoimaa ja niillä ajetaan pääasiassa lentokenttäradoilla, joiden pintaa ei ole kumitettu tai liimattu pidon parantamiseksi.

Kiihdytysajossa termi “No Prep” tarkoittaa sitä, että radalle ei ole kuljettajia auttavia toimenpiteitä, eli tämä kiihdytysurheilun muoto on yksi vaativimmista. Tässä ryhmässä esiintyy Suomen nopeimmat katulailliset autot.

Ajomatka on 1/8 maili, eli noin 201 metriä ja kuljettajat ajavat parilähtöinä täysillä päätyyn. Parhaimmillaan autot kulkevat tämän matkan noin viiteen sekuntiin loppunopeuden ollessa jopa 230 km/h.

Tervetuloa nauttimaan kiihdytysurheilusta, maailman nopeimmasta moottoriurheilumuodosta!