Mutkattomuutta ja räjähtävää voimaa.

Kiihdytysajo

Tutustu kiihdytykseen helposti

Jos räjähtävä voima, muhkea äänimaailma tai luova rakentelukulttuuri kiinnostaa, niin kiihdytysurheilu on juuri sinua varten! Laji on maailman nopein moottoriurheilumuoto, koska satojen kilometrien huippunopeudet saavutetaan vain 1/8 ja 1/4 mailin matkalla.

Kiihdyttämisen räjähtävää nopeutta kuvaa se, että Top Fuel Dragsterit voivat kiihtyä nollasta sataan vain noin 8 metrin matkalla 0,50 sekunnissa. Euroopassa näillä kilpureilla on saavutettu yli 515 km/h huippunopeuksia varttimailin, eli noin 400 metrin, matkalla.

Kiihdytysajo heijastaa sitoutumista innovaatiohin ja huippusuorituksiin

Kiihdytysurheilijat pyrkivät jatkuvasti ylittämään rajansa ja kehittämään nopeampia, tehokkaampia ja jännittävämpiä ajoneuvoja.

Kiihdytysurheilun parissa voit vaikuttua harrasteajoneuvokulttuurin syvimmistä, amerikkalaisista, juurista. Samalla pääset kuskien reaktiokyvyn ja rajojen testaamisen näköalapaikalle. Lajin tasaisia kilpailulähtöjä ja kovia loppunopeuksia on helppo seurata. 

Valitse itsellesi sopiva tapa nauttia lajista

  • Katsomaan

    Toukokuusta syyskuuhun erilaisissa olosuhteissa katuautoja ja kilparyhmiä.

  • Kokeilemaan

    Mahdollisuus testata sekä omia että ajoneuvon rajoja turvallisessa ympäristössä.

  • Kilpailemaan

    Uuden kuljettajan, joko juniorin tai aikuisen, mukaantulo on helppoa.

Mutkatonta viihtyvyyttä

Kiihdytysurheilu sai alkunsa Amerikasta paikallisten nuorten leikkimielisestä katukilpailusta. Lajin kasvattaessa suosiotaan, kiihdytysajajat ovat siirtyneet kaduilta suljetuille radoille. Ensimmäiset kiihdytysajot ajettiin Suomessa vuonna 1975 ja ne järjesti Finnish Hot Rod Association FHRA Ry.

Erilaiset kiihdyttämisen muodot tarjoavat kävijöille mahdollisuuden oppia ja inspiroitua kilpailutoiminnasta tai ajoneuvon kehittämisestä. FHRA:n tapahtumista löytyy vaikuttavaa ohjelmaa keväästä syksyyn koko perheelle. 

SM-sarja

Kiihdytysajon SM-osakilpailuviikonloppu on kokemus, joka tuo esille kiihdytyskulttuurin syvimmät juuret ja eri aikakausien innovaatiot. Täältä löydät monia eri kiihdytysajoryhmiä ovi-autoille, dragstereille ja moottoripyörille. Osallistujat noudattavat kiihdytysajon sääntökirjan teknisiä yleissääntöjä ja ryhmäkohtaisia sääntöjä. Kilparadat käsitellään pidon parantamiseksi liimalla ja kumittamalla, jolloin kilpureiden kiihtyvyys saadaan maksimoitua.

Katulailliset ajoneuvot

Kiihdytysajoa on mahdollisuus päästä testamaan suljetulla radalla. Kiihdytystapahtumissa ja testipäivissä paikalla on FHRA:n toimihenkilöt, ajanotto ja rataryhmä jotka vastaavat testaamisen mutkattomuudesta. Kiihdytystapahtumat ovat tyypillisesti yhden päivän mittaisia ja niihin voi kuka tahansa tulla testamaan sekä omaa että ajoneuvonsa suorituskykyä. Kiihdytyspäivään osallistujan on noudatettava varusteiden ja ajoneuvojen osalta laadittuja sääntöjä, joiden tarkoitus on taata turvallinen tapa kokeilla omia rajojaan.

No Prep Challenge

Kiihdytysajossa “No Prep” tarkoittaa, että radalle ei ole tehty mitään kuljettajien auttamiseksi. Tämä on kasvava ja räväkkä katulaillisten autojen ryhmä. FHRA No Prep Challengessa ajetaan pääasiassa lentokenttäradoilla, joiden pintaa ei ole kumitettu tai liimattu pidon parantamiseksi. Ajomatka on 1/8 maili, eli noin 201 metriä ja kuljettajat ajavat parilähtöinä täysillä päätyyn. Parhaimmillaan autot kulkevat tämän matkan noin viiteen sekuntiin loppunopeuden ollessa jopa 230 km/h.

Junioritoiminta

FHRA pitää huolen siitä, että kiihdytysajo sopii kaikille, siksi junioritkin saavat aloittaa harrastamisen jo varhaisella iällä. Juniorit on jaettu autoissa kolmeen luokkaan. Kaikki luokat lajittelevat reaktioaikojen perusteella ja ajavat puolta matkaa, 1/8 mailia, noin 201 m. Pudotusajossa eli eliminaattorissa juniorit ratkaisevat paremmuutensa itse laaditun indeksin turvin eli brackettina. Joka luokassa on aikaikkuna johon indeksinsä saa asettaa sitä alittamatta. Turvallisuuden vuoksi myös näissä ryhmissä on säädetty turvaraja, jonka alittamalla kilpailu päättyy. Junioreiden suurin sallittu nopeus on 138 km/h.

FHRA Crew

Kiihdytysurheilussa on mukana paljon vapaaehtoisia työntekijöitä, jotka ovat monissa eri rooleissa sekä radalla että sen ulkopuolella. FHRA Crew’sta löytyy monia mieleenkiintoisia tehtäviä kuten esimerkiksi lähtöjärjestelijä, lähtöalueen spotteri, lähettäjä, radan kunnossapitoryhmä, ajanottohenkilöstö, rataspotteri…ja paljon muuta! Näiden tehtävien kautta pääsee maailman nopeimman moottoriurheilulajin keskipisteeseen.

Nitro Nationals

FHRA:n järjestämä Suomessa ajettu EM-osakilpailu, jossa on ollut nähtävillä lajin kuninkuusryhmän Top Fuelin dragstereita. Niillä on Euroopassa ajettu yli 515 km/t loppunopeudella. Vauhti on hurja, varsinkin kun huomioidaan matka, eli noin 402 metriä, jolla se on kiihdytetty. Dragstereiden räjähtävyydestä kertoo paljon se, että nollasta sataan ne kiihtyvät noin 8 metrin matkalla 0,50 sekunnissa.

Kiihdytysurheilu

Kiihdytysajo kunnioittaa ja korostaa moottoriurheilun fyysistä ja teknistä voimaa.

Kiihdytyskilpailu koostuu kahdesta vaiheesta

Ensimmäisessä vaiheessa, lajittelussa (qualification), ajetaan toisiaan vastaan kunkin ryhmän sääntöjen mukaisella tavalla. Lajittelun paremmuusjärjestys saatetaan ratkaista reaktionopeuteen perustuvalla ajalla, itse asetetulla indeksillä, ryhmäindeksin mukaisesti tai nopeimman ajan mukaan, riippuen ryhmän säännöistä.

Lajittelun jälkeen kuljettajat laitetaan paremmuusjärjestyksessä kaavioihin ja alkaa pudotusajot (eliminator). Kuljettajat ajavat toisiaan vastaan pareittain ja voittaja jatkaa seuraavalle kierrokselle. Näin jatketaan niin kauan, kunnes voittaja on selvillä.

Mitä kiihdytyssuoritus sisältää?

Tarkat lähtövalmistelut, moottorin optimaaliset säädetyt kierrokset, välitön reaktio lähtövalojen vaihtuessa, vaihteiden vaihtaminen täsmällisellä hetkellä ja auton hallinta suurilla nopeuksilla ovat elementtejä, jotka vaativat virheetöntä suoritusta.

Haluatko tulla kokeilemaan kiihdytysajoa?

Mikäli haluat tulla testaamaan sekä omaasi että ajoneuvosi suorituskykykä, ennen siirtymistä lähtöalueelle ja kohti ensimmäistä ajosuoritusta, sinun ei tarvitse hankkia lisenssiä tai tehdä suuria rahallisia panostuksia.

Huippuhetkiä kiihdytyskisoissa

Muhkea äänimaailma 🎉

Burnoutien ja lähtöjen ääni on suuri osa tapahtumien kokemusta. Monelle se voi tulla täysin yllättyksenä, kuinka uskomaton äänimaailma kiihdytysurheiluun liittyy.

Kilpakäyttöön rakennettujen katulaillisten autojen melu voi olla 100 dB, mikä tarkoittaa alhaisemman melutason rock-konserttia. Kun äänimaailmaa laittaa perspektiiviin, täysillä huudatetun moottorisahan melutaso on noin 115-120 dB.

Pro-ryhmien ajoneuvojen melutaso on jotain ihan muuta. Tämä on täysin ymmärrettävää, sillä kun nestemäistä räjähdysainetta (nitrometaania) räjäytetään Top Fuel Dragsterin moottorin sylinterissä, niin äänimaailma on todella vaikuttava.

Räjähtävä kiihtyvyys 💥

Kiihtyvyys, joka määritellään voimana jaettuna massalla, on perusfysiikan konsepti ja näennäisen yksinkertainen ilmiö. Sen tehokkuus liittyy kuitenkin liikkeen terävyyteen ja suorituksen tarkkuuteen.

Kun voimaa sovelletaan tarkasti ja se saadaan välitettyä rataan, kiihtyvyys muuttaa ajoneuvon nopeutta äkillisesti.

Kiihdytysautot voivat kiihtyä nollasta sataan jopa kahdeksan metrin matkalla. Matka on lyhyt, jos vertaat sitä siihen, että kaupunkiliikenteessä käytössä olevien linja-autojen ja bussien pituus on yleensä 12,0-18,5 metriä.

Parilähdössä mitataan paremmuus 🤼‍♀️

Kilpailijan suoritus alkaa, kun varikkohenkilökunta ilmoittaa hänen ryhmänsä ajovuoron lähestyvän. Kuljettaja ja tiimi siirtyvät ajoneuvollaan line-up -alueelle, jossa ajoneuvot asetetaan pareiksi omille radoilleen: rata 1 vasemmalla ja rata 2 oikealla.

Jos ajoneuvoja rikkoontuu tai niitä ei ole parillinen määrä, kuljettaja voi ajaa lähtönsä myös yksin, tätä kutsutaan soololähdöksi. Kuljettaja selviytyy seuraavalle kierrokselle soololähdöstä, jos saa sääntöjen mukaan hyväksytyn suorituksen.

Burn-out 🌟 

Ennen lähtöä, savua nostattava ja varsin näyttävä burn-out, vetoaa yleisöön. Sen varsinainen tarkoitus on puhdistaa renkaat ja nostaa niiden lämpötilaa paremman pidon takaamiseksi radalla. 

Lähtöalueella varmistetaan turvallisuus 👌  

Kun renkaat on lämmitetty, lähtöalueen spotterit tarkastavat kaiken olevan kunnossa sekä kuljettajalla, hänen ajovarusteissaan, että ajoneuvossaan. Radalle ei missään nimessä saa päästä mitään, mikä heikentää kuljettajan turvallisuutta, joten spotterit tarkastavat, että ajoneuvo ei vuoda mitään nestettä. Jos kaikki on kunnossa, voi lähettäjä antaa käskyn siirtyä kohti lähtöviivaa.

Lähtövalmius eli steissaus 🚦

Kiihdytyksessä ajoneuvot lähetetään matkaan lähtökuusen valojen avulla. Lähtöviivalle siirtyminen lähtövalmiuteen, steissaus, on kutkuttava piirre kiihdytysurheilussa.

Kuljettaja siirtyy ensin pre-stageen, jolloin ajoneuvon etupyörä katkaisee lähtökennojen välisen lasersäteen ja lähtökuusen ylimmät valot syttyvät. Tämä on merkki siitä, että kaikki toimenpiteet on suoritettu, tiimi ei voi enää koskea ajoneuvoon ja kuljettaja on valmis lähtöön. Tämän jälkeen kuljettaja hivuttaa ajoneuvoaan stage-valoihin.

Lähtö ja reaktionopeus ✨

Reaktionopeus kuvaa kykyä vastata ärsykkeisiin nopeasti ja tarkasti. Se on keskeinen kiihdytysurheilua, jossa sekunnin murto-osat voivat ratkaista lopputuloksen. Tehokas reaktionopeus vaatii sekä mielen että kehon valppautta, mahdollistaen nopean reagoinnin lähtökuusen valoihin.

Lähtö on käsillä, kun kummankin radan pre stage - ja stage-valot palavat. Tällöin lähettäjä kääntää starttikapulan go-asentoon, lähtökuusen valot tulevat alas ja kuljettajat ampaisevat matkaan.

Lähtövalot: Pro vs. Sportsman 👋

Pro-lähtötavassa kaikki kolme keltaista lamppua syttyvät samanaikaisesti, ja sen jälkeen vihreä lamppu joko 0,400 tai 0,500 sekunnin viiveen jälkeen. Sitä vastoin Sportsman-lähtövaloissa on kolme keltaista lamppua, jotka syttyvät peräkkäin, ja kunkin lampun välillä on normaali 0,500 sekunnin tauko.

Lähtökennot mittaavat kuljettajan reaktioajan lähtövaloista irtoamiseen, tämä on lähdön onnistumisen kannalta erittäin tärkeässä asemassa, kun voitot ratkotaan tuhannesosien tarkkuudella.

Kilpa-ratojen pituus👌 

Drag Race -rata eli Drag Strip on 1/4 mailia pitkä (402,33 metriä). Täysimittaisen radan kokonaispituus jarrutusalueineen on noin 1,2 kilometriä.

Kun ajoneuvot pääsevät matkaan, mittaavat välimatkakennot sen vauhtia ja aikaa useammassa kohdassa rataa. Välimatkojen etäisyydet ilmoitetaan jalkoina Amerikan malliin ja ryhmän mukaan maali sijaitsee joko 660 jalan (201 metriä), 1000 jalan (304 metriä) tai 1320 jalan (402 metriä) kohdalla.

Kuka voitti?🏆  

Yksinkertaisuudessaan ensimmäisenä maaliviivan ylittänyt ajoneuvo voittaa lähdön. Silti kilparadoilla tapahtuvan kiihdytysurheilun erikoisuus lienee se, että aina ensimmäisenä maaliin päässyt kuljettaja ei välttämättä voitakaan lähtöä. Eri ryhmillä on eri säännöt ja lähdön voi voittaa myös tarkemmin indeksiinsä eli ihanneaikaansa ajanut kuljettaja.

Indeksi saattaa olla ryhmän säännöissä mainittu kiinteä aikaraja, johon tähdätä, tai kuljettajan itsensä asettama aikaraja. Indeksiin täytyy osua mahdollisimman lähelle, sitä kuitenkaan alittamatta. Indeksin alittaminen on yhtä kuin pieleen mennyt lähtö. Jos samassa lähdössä kumpikin alittaa ihanneaikansa, on lähdön voittaja se, joka alittaa sitä vähemmän.

Huippunopeudet 🤩

Lajin kuninkuusryhmässä Top Fuelissa on USA:ssa ajettu reilusti yli 540 km/h loppunopeudella. Ei ihme, että näyttävä ja vauhdikas kiihdytysajo kerää jatkuvasti lisää ystäviä ympäri maailman.

Jarruttaminen 💫  

Kun maaliviiva ylitetään, alkaa välitön jarruttaminen. Kiihdytysurheilussa vauhdit ylittävät helposti 230 km/h rajan, joten on ensiarvoisen tärkeää saada ajoneuvo pysähtymään turvallisesti.

Jarrun polkaiseminen pohjaan kovissa nopeuksissa saattaa olla hengenvaarallista. Useisiin ajoneuvoihin on jarrutuksen tehostamiseksi asennettu jarruvarjo ja näin fysiikan lait auttavat kuljettajaa tuomaan ajoneuvonsa turvallisesti radalta pois.

Rataspotterit 🙌 

Radan varrella olevat rataspotterit seuraavat jokaisen lähdön ammattimaisella tarkkuudella ja keskittyvät ajoneuvon ja kuljettajan turvallisuuteen ja tarkkailevat radan pitoa.

Jos radalle on päässyt esimerkiksi öljyä, ilmoitetaan siitä välittömästi kilpailun johdolle ja lähtöalueen toimitsijoille ja aloitetaan saman tien siivousoperaatiot siihen tarkoitetuilla kemikaaleilla ja öljyntorjuntakalustolla. Kilpailu jatkuu vasta sitten kun kaikki öljy on saatu radalta pois ja turvallisuus on palautettu.

Wheelie bars eli apupyörät 👉 

Kiihdytysajoneuvon takaa löytyvien apupyörien, eli pitkien tankojen joiden päässä on pienet pyörät, päätarkoitus on estää auton keuliminen tai kaatuminen kiihdytettäessä.

Wheelie barsit eivät vain suojaa autoa vahingoilta, vaan kun auto kiihtyy, apupyörätankojen rooli virityselementtinä korostuu, sillä ne edesauttavat ajoneuvon hallintaa ja ohjausta.

Bensa, ilokaasu, metanoli, nitrometaani 🪄 

Kiihdytysajossa käytettävät polttoaineet ovat ratkaisevassa roolissa suorituskyvyn kasvattamisessa. Niiden valinta riippuu halutusta suorituskyvystä, moottorin ominaisuuksista ja ryhmän säännöistä.

Bensiini on perinteinen voimanlähde, kun taas ilokaasu lisää merkittävästi moottorin tehoa vapauttamalla lisähappea polttoaineen palamiseen. Metanoli puolestaan palaa kylmemmin ja puhtaammin kuin bensiini, mikä sallii korkeammat puristussuhteet ja lisää tehoa. Nitrometaani on äärimmäisen voimakas polttoaine, joka tuottaa massiivista lisävoimaa johtuen sen kyvystä vapauttaa suuria määriä happea palamisprosessissa.

Kaikille avoin varikko 🥰

Varikolla on mahdollisuus päästä kurkistamaan kaiken kilpailutoiminnan kulissien taakse. Kiihdytysajon avoin varikkoalue tarjoaa ainutlaatuisen tilaisuuden päästä lähelle toimintaa ja oppia lisää maailman nopeimmasta moottoriurheilumuodosta.

Avoin varikko mahdollistaa yleisölle pääsyn tutustumaan kilpa-autoihin, keskustelemaan kuljettajien ja tiimien kanssa sekä näkemään läheltä, miten autoja huolletaan ja valmistellaan seuraaviin suorituksiin.

Koe kiihdytysurheilun räjähtävyys ja tule tapahtumiin.